halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Torcik jeżynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lubimy ciasta . Nie zawsze mamy czas na upieczenie . To jest przepis na torcik bez pieczenia. Smaczny torcik z jeżynami.

Torcik jeżynowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik jeżynowy

 

  • jeżyny 60 dag
  • biszkopty okrągłe 30 dag
  • galaretka leśna 2 sztuki
  • mleko 200 ml
  • masło 20 dag
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • mleko 0,5 litra
  • żółtka 2 sztuki
  • cukier 1|2 szklanki

Sposób przygotowania:

Torcik jeżynowy
Jedną galaretkę leśną rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Drugą galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu i również odstawić do schłodzenia.

Jeżyny umyć, osuszyć. Zagotować 300 ml mleka.

W 200 ml mleka rozmieszać budyń z dwoma żółtkami lub zmiksować. Dodać również cukier. Na gotujące się mleko wlewać energicznie mieszając. Chwilę pogotować, ostudzić. Masło zmiksować na puszyste, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Zmiksować puszysty krem.

Dno średniej tortownicy wyłożyć warstwą biszkoptów. Następnie na biszkopty wyłożyć krem budyniowy, rozsmarować. Położyć drugą warstwę biszkoptów. Bitą śmietanę śnieżkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie śmietana ubita wlewamy po troszku tężejącą galaretkę cały czas miksując. Na drugą warstwę biszkoptów wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wygładzić. Ułożyć jeżyny, wylać tężejącą galaretkę, którą rozpuszczałyśmy w 400ml wody.

Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Torcik jeżynowy