dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jeżynowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Czekoladowy torcik z jogurtowym kremem i mieszanymi owocami. Pyszny i dość lekki deser dla każdego :)

Jeżynowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeżynowy torcik

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 łyż kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 łyż mąki pszennej tortowej
  • 4 łyż mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50 ml soku jeżynowego
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie żelatyny fix do deserów
  • 1 szkl owoców (jeżyny, borówka amerykańska, poziomki, aronia)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowy torcik
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy 3 łyżki zimnej wody i ubijamy pianę. Następnie stopniową wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Ciasto wlewamy do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 175 stopniach. Studzimy i dzielimy na trzy części. Jogurt przekładamy do miski. W wysokim naczyniu mieszamy sok z wodą i żelatyną. Dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Kremem przekładamy biszkopt. Na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!
Jeżynowy torcik
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę i kakao.
Jeżynowy torcik
Ciasto delikatnie i dokładnie mieszamy .
Jeżynowy torcik
Owoce oczyszczamy i dokładnie płuczemy.
Jeżynowy torcik
Kremem jogurtowym przekładamy upieczony biszkopt.