gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Torcik makaronowy z tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Pyszny kolorowy torcik makaronowy .

 Torcik makaronowy z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik makaronowy z tuńczykiem

 

  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • 10 dkg szynki gotowanej
  • 1/2 papryki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 słoik pieczarek solonych
  • 1 koncentrat pomidorowy 90 gr
  • 2 szt serek do chleba o smaku czosnkowym
  • 250 ml śmietana 30%
  • 2 łyżeczki oregano
  • magii w płynie do smaku
  • 4 jajka
  • koperek zielony
  • ser żółty do posypania

 

Sposób przygotowania:

Torcik makaronowy z tuńczykiem
Makaron spaghetti Mamma Mia gotujemy w osolonej wodzie studzimy. Pieczarki i tuńczyka odsączamy.Paprykę i szynkę kroimy w kostkę.Do miski wlewamy śmietanę dodajemy serki,koncentrat pomidorowy,magi w płynie,oregano mieszamy trzepaczką ,do sosu wbijamy jajka i jeszcze raz mieszamy.Tortownicę 26 cm smarujemy masłem .Makaron mieszamy z pieczarkami i tuńczykiem ,częścią papryki i szynki wykładamy do tortownicy .Na makaron wlewamy wymieszany sos na górę dajemy pozostałą szynkę i paprykę posypujemy koperkiem zielonym .Na górę dajemy starty na tarce żółty ser. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 60 minut.
 Torcik makaronowy z tuńczykiem
Wymieszany makaron dajemy do tortownicy.
 Torcik makaronowy z tuńczykiem
W misce mieszamy trzepaczką składniki sosu.
 Torcik makaronowy z tuńczykiem
Na makaron wylewamy przygotowany sos i dajemy pozostałą szynkę i paprykę
 Torcik makaronowy z tuńczykiem
Na górę torciku sypiemy posiekany koperek i start żółty ser