Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Torcik malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodka śmietanka z białą czekoladą i kwaśne malinki to doskonałe połączenie smaków. Torcik jest lekki i bardzo smaczny. Polecam każdemu.

Torcik malinowy

Składniki:

Torcik malinowy

Na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

Dodatkowo:

  • 600 gr malin
  • słoiczek dżemu malinowego
  • galaretka o dowolnym smaku
  • 1 szkl. migdałów

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy

Na biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Do masy kolejno dodawać żółtka- ciągle ubijając. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Biszkopt wylać na tortownicę o średnicy 26-28 cm. i piec około 40 min. w temp 170 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty.

Na masę:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody.
Przestudzić
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wmieszać serek mascarpone wraz z czekoladą i rozpuszczoną żelatyną.
Do gotowej masy dodać 400 gr malin. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.

Przełożenie:
blat biszkoptu- dżem malinowy-część masy śmietanowej- blat biszkoptu - dżem malinowy- część masy śmietanowej- blat biszkoptu- pozostała część masy śmietanowej- pozostałą część malin- galaretka.

Boki tortu obsypać wcześniej uprażonymi migdałami.

Smacznego