andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Tort

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jeszcze jedna moja wariacja na temat tortu :)

Tort

Składniki:

Tort

 

  • Na biszkopt
  • 5 jaj
  • pół szklanki cukru
  • 1 i pół szklanki maki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2łyzeczki octu
  • 1/3 budyniu waniliowego

 

  • Na krem
  • 2 gotowe kremy do tortu waniliowe Dr. Oetkera
  • niecała szklanka wody
  • 1 cytryna

 

  • Masa cukrowa
  • 80 dag.cukru pudru
  • 2łyzeczki glukozy
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 3 łyzki goracej wody
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Tort
Robimy biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy ocet i roztrzepujemy widelcem. Białka posypujemy szczypta soli i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. KONIEC MIKSOWANIA
Do białek dodajemy żółtka- delikatnie łaczymy je łyzką i wolno wsypując dodajemy przesiana makę z proszkiem do pieczenia mieszamy delikatnie a na koniec dodajemy budyń . Biszkopt pieczemy na 180% około 50min.
Krem: kremy przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu
Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na 3 części ,kazdą część nasaczamy wodą z cytryną . Spód biszkopta smarujemy kremem ,przykrywamy drugim krążkiem ,delikatnie go dociskając, nakładamy następny krażek smarujemy go kremem, i przykrywamy trzecim ,dociskamy delikatnie aby wszystkie krążki dobrze do siebie przylegały. Górę i boki torta dokładnie pokrywamy kremem.
Masa:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie
Do miski wsypujemy połowe cukru pudru i do tego 2 łyzeczki glukozy , do tego wlewamy rozpuszczona żelatyne i mieszamy. Resztę cukru pudru wysypujemy na stolnice i wlewamy cukier wymieszany z zelatyną i glukozą z tego wyrabiamy jednolitą mase ,musi być plastyczna i nie kleić nam się do rak (w tym celu podsypujemy cukrem pudrem, mozna tez nasmarowac lekko wałek i stolnice odrobina oleju). Do masy dodajemy barwniki spozywcze w zależnosci od tego co mamy zamiar zrobić. Dekorujemy wg. uznania. Miłej zabawy;)