krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort Delicja

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Tort Delicja

Składniki:

Tort Delicja

 

  • ciasto:
  • 6 jajek, 25 dag cukru, 9 łyżek wody, 20 dag
  • mąki, 1 dag proszku do pieczenia KASIA
  • krem:
  • 5 żółtek, 1/2 I mleka, I opakowanie
  • budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 5 łyżek cukru, 1 opakowanie galaretki
  • ananasowej lub pomarańczowej,
  • 25 dag Kasi, I szklanka wrzątku
  • wierzch:
  • 2 opakowania pomarańczowych
  • �Delicji", 5Og wódki, 1 puszka ananasów,
  • 2 opakowania galaretki ananasowej
  • lub pomarańczowej, 5 dag rodzynek
  • do naponczowania:
  • 3/4 szklanki mocnej herbaty, 2 łyżeczki
  • cukru, 50 g rumu lub wódki, I łyżeczka
  • soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tort Delicja
1.Żółtka u trzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wodę, na zmianę z mąka
wymieszana z proszkiem do pieczenia, Na koniec dodać ubita, pianę.
2.Ciasto wlać do posmarowanej KASIĄ i posypanej mąka tortownicy,
wstawić do piekarnika nagrzanego do i 70-J SÓ^C i upiec na słomkowy
kolor.
3.W 5 szklankachwrzątkurozpuścić 2 galaretki.Sok z ananasów
uzupełnić wodą do objętości 1 szklanki. Podgrzać i w gorącym rozpuścić
pozostałą galaretkę.
4.Mleko zagotować z cukrem. Żóttka wymieszać z 1 łyżeczka mleka
i budyniowym proszkiem, dodać do wrzącego mleka, Ostudzić.
5.KASIĘ utrzeć na pianę i dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu.
Ucierać do czasu powstania jednolitej masy. Do masy budyniowej
dodawać po łyżce ostudzonej galaretkiz soku ananasowego. Uważać,
aby masa się nie zwarzyła!
6.Przekroić biszkopt na pół,naponczować. Na jednej części roz-
smarować połowę kremu budyniowego, a na nim rozłożyć ananas}'.
Przykryć drugim krążkiem i posmarować pozostałym kremem. Ma
wierzchu ułożyć biszkopt}' „Delicje" namoczone wcześniej w alkoholu.
Posypać rodzynkami i zalać tężejącą galaretką.