Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Tort dwupoziomowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Niezawodny smak i polecam na czerwcowe desery.

Tort dwupoziomowy

Składniki:

Tort dwupoziomowy

 

  • Składniki:
  • Biszkopt o długości 30 cm
  • 10 jajek
  • 1 i ½ szklanka cukru
  • 3 pełne szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 10 g masła do smarowania blaszki
  • Biszkopt o długości 15 cm
  • składniki takie same jak na biszkopt
  • o średnicy 30 cm
  • Bita śmietana
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • Galaretka i dodatki ozdobne do tortu
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • paczka wiórków kokosowych
  • paczka rodzynków

 

Sposób przygotowania:

Tort dwupoziomowy
W rondelku ubić jajka z cukrem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto wlać na blaszkę do pieczenia wysmarowanej masłem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 160 C. W taki sam sposób przygotować biszkopt o średnicy 15 cm.
Śmietanę przelewamy do małego rondelka i schładzamy na około godzinę w lodowce. Następnie ubić śmietanę z cukrem waniliowym mikserem.
Po upieczeniu biszkoptów i ostudzeniu, należy zalać je tężejącą galaretką agrestową. Gdy galaretki stężeją na plackach, należy ułożyć jeden placek na drugim. Boki tortu wysmarować bitą śmietaną, obsypać wiórkami kokosowymi i powtykać w bitą śmietanę rodzynki dla ozdoby.