jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort gryczano- jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tort gryczano- jagodowy polecany na letnie przyjęcia

Tort gryczano- jagodowy

Składniki:

Tort gryczano- jagodowy

 

Sposób przygotowania:

Tort gryczano- jagodowy
Oddzielić żółtka od białka z 3 jajek. Białka i 2 łyżki ciepłej wody ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dosypywać stopniowo cukier. Dodać startą skórkę z cytryny. Podczas ucierania masy dodawać do niej żółtka. Mąkę gryczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej i lekko wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. przez 25 minut. Nieco przestudzić i wyjąć z formy. Ostydzić całkowicie.

KREM:

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Oddzielić żółtka i białka z pozostałych 3 jajek. Utrzeć biały ser, żółtka, sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Dodać jagody pozostawiając niewielką część do przybrania. Żelatynę rozgnieść, rozpuścić i dodać do masy twarogowej. Odstawić do lodówki, aż masa zacznie się ścinać. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do ścinającej się masy twarogowej, lekko wymieszać.

Biszkopt przekroić na dwa krążki, jedną warstwę zamknąć brzegiem tortownicy. Nałożyć na nią połowę masy twarogowej. Przykryć drugą warstwą ciasta. Posmarować pozostałą masą. Udekorowac pozostawionymi jagodami. Pozostawić około 1 godziny w lodówce.