SUPERPRZEPIS

Tort Kora Orzechowa

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tort Kora Orzechowa Więcej zdjęć (3)

Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a  środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane jest ciastem zwanym "korą orzechową".

Składniki:

Tort Kora Orzechowa

BISZKOPT KAKAOWY:

BISZKOPT BAKALIOWY:

  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek

MUS BRZOSKWINIOWY:

  • 480 g brzoskwiń (1 puszka)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

MASA BRZOSKWINIOWA:

  • 2 szklanki syropu spod brzoskwiń
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 200 g masła

DEKORACJA:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • prażone włoskie orzechy
  • rurki waflowe
  • cukierki Michałki

Sposób przygotowania:

Tort Kora Orzechowa

ETAP 1:

Tort Kora Orzechowa
Do ubitych jajek wsypać suche składniki z kakao.

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku.

Na końcu wsypać suche składniki i wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 20 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Biszkopt bakaliowy.

Tort Kora Orzechowa
Do ubitych jajek dodać bakalie wymieszane z mąką.

Rodzynki posiekać nożem i wymieszać z mąkę pszenną, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi.

Ubić białka ze szczyptą soli, ustawić mikser na najwyższych obrotach i cały czas ubijając dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, a na końcu wsypać suchą mieszankę z bakaliami. Wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Masę podzielić na pół i wlać do do dwóch form w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C i piec przez 30 min. Wystudzić w formach i każdy biszkopt przekroić na dwa blaty.

Wszystkie blaty biszkoptów kakaowych i bakaliowych nasączyć delikatnie mocnym naparem z herbaty.

Mus brzoskwiniowy.

Tort Kora Orzechowa
Mus brzoskwiniowy połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem razem z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Jedną połówkę brzoskwini odłożyć do dekoracji. Gęsty mus wyłożyć na jeden z biszkoptów bakaliowych i przykryć drugim, zabezpieczając brzegi. Odstawić do lodówki.

Krem brzoskwiniowy

Tort Kora Orzechowa
Biszkopty przekładać masą brzoskwiniową.

Odsączyć syrop spod brzoskwiń i uzupełnić wodą, tak aby było 2 szklanki płynu. Część syropu odlać (ok 1/2 szklanki) i rozmieszać w nim proszek budyniowy z żółtkami. Resztę syropu wstawić na ogień i zagotować razem z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ugotować.

Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić na 4 równe części i smarować naprzemiennie biszkopty, tak aby mus brzoskwiniowy znalazł się w środku.

Krem czekoladowy

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować i gorącą zalać połamaną czekoladę.

Połączyć uzyskując jednolitą masę i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i przestudzić.

Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę (1 szklanka) ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w chłodną czekoladę.

Kremem obłożyć boki i wierzch tortu. Do boków przykleić rozdrobnione orzechy, a na wierzchu ułożyć rurki waflowe, połówkę brzoskwini, cukierki, ozdobić kremem czekoladowym. Odstawić do stężenia.

Smacznego :)