anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort lalka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prawdziwie orzechowy smak tortu z puszystą masą zaspokoi naszych gości. A pamiętajmy że smak idzie w parze z wyglądem.

Tort lalka orzechowa

Składniki:

Tort lalka orzechowa

 

  • 8 jaj
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżka bułki tarej
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 1/2 l mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • Dodatkowo 500 g masy cukrowej
  • 1 lalka barbie

Sposób przygotowania:

Tort lalka orzechowa
Biszkopt Białka ubić na sztywno z cukrem . Mieszając dodać żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia razem z mąką. Bułkę wymieszać z orzechami i dodać do ciasta wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i wlać do dwóch tortownic o średnicy 20 cm. Upiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut . Mleko zagotować, mąkę wymieszać z żółtkami oraz mąką i zagotować ciągle mieszając, ostudzić masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem , dodać starte orzechy oraz budyń . Brzegi jednego z biszkoptu zkroić aby tworzyły stożek. Każdy z biszkoptów pokroić na 3 części. Przekładać masą orzechową. Na środku tortu wydrążyć dziurę i włożyć w nią lalkę. Udekorować masą plastyczną .