Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Tort lalka urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ja do tortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .

Tort lalka urodzinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort lalka urodzinowy

 

  • BISZKOPT
  • jajka - 9 szt
  • ocet - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 szkl
  • cukier - 2 szkl
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • KREM
  • śmietana kremówka 36 % Puratos - 900 ml
  • dżem wiśniowy -1,5 słoika
  • PONCZ
  • woda gotowana - 1,5 szkl
  • sok z cytryny
  • herbata
  • cukier
  • DODATKOWO
  • barwnik czerwony
  • perełki srebrne
  • lalka
  • bułka tarta do formy
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Tort lalka urodzinowy
BISZKOPT Żółtka odzielić od białek. Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę. Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty. PONCZ Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić. KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. PRZEŁOŻENIE TORTU Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkopta i znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem. Nałożyć ostatni biszkopt. Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka. Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki. Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy. W środek wkładamy lalkę owiniętądo połowy w folię spożywczą . Całość smarujemy kremem śmietankowym. Odłożyć cześć kremu do innej miski, dodać kilka kropel barwnika czerwonego, zmiksować. Udekorować za pomocą szprycy do tortów, sukienkę z przodu , wstawkę z kremu białego a boki i tył z kremu różowego oraz perełkami srebrnymi.
Tort lalka urodzinowy
Biszkopty upieczone i przełożone kremem i dżemem
Tort lalka urodzinowy
Blaty posmarowane i górną część została ścięta
Tort lalka urodzinowy
Lalka została włożona do środka i suknia i dziura zostały wypełnione ciastem i kremem
Tort lalka urodzinowy
Tort podczas dekoracji kremem białym i różowym