gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Tort na bitej śmietanie z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ten tort zrobiłam na roczek mojej chrześnicy ....

Tort na bitej śmietanie z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort na bitej śmietanie z galaretką

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 gram śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • krem do tortów truskawkowy
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • 1 galaretka rubinowa
  • 1 biszkopcik podłużny kawałek czekolady
  • ozdoby do tortu - dekoracje

Sposób przygotowania:

Tort na bitej śmietanie z galaretką
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, żółtka i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-35 minut. Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody i przestudzoną wylewamy na talerz, aby stężała. Gdy galaretka będzie mocno sztywna to kroimy ją w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 1/3 śmietany mieszamy z pokrojoną galaretką. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, a na dżemie rozsmarowujemy 3-4 łyżki bitej śmietany. Przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy śmietanę z galaretką. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Krem truskawkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nim wierzch tortu. Boki tortu Boki tortu posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą, górę startym biszkopcikiem. Na wierzchu układamy także dekoracje.
Tort na bitej śmietanie z galaretką
Pieczemy biszkopt i przekrawamy na trzy części.
Tort na bitej śmietanie z galaretką
Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem i bitą śmietaną.
Tort na bitej śmietanie z galaretką
Na drugi biszkopt wykładamy śmietanę wymieszaną z galaretkami.
Tort na bitej śmietanie z galaretką
Wierz tortu i boki smarujemy bitą śmietaną.