gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Truskawkowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo dobre ciasto. Akurat w sam raz jest sezon na truskawki. Polecam zrobić. Ciasto jest lekkie, pyszne i puszyste :D Polecam

Truskawkowa rozkosz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa rozkosz

 

  • BISZKOPTY:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 1 l śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 70 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawkowa rozkosz
Galaretki przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. BISZKOPTY: białka ubić, dodać do nich cukier i dalej ubijać. Gdy piana będzie gęsta dodać zółtka a następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Wyłożyć na brytfanny i piec po ok. 25 minut w 180 st. MASA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. TRUSKAWKI: truskawki umyć, poprzecinać na pół. SKŁADANIE: 1 biszkopt- 1/2 masy- 3/4 truskawek- 1/2 masy (zostawić troszeczkę na wierzch)- 2 biszkopt- pozostała masa- pozostałe truskawki (na około aby zamknąć drogę galaretce), można także udekorować środek- tężejąca galaretka. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego.
Truskawkowa rozkosz
Ze składników na biszkopta upiecz 2 ciasta
Truskawkowa rozkosz
Ubitą śmietanę podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na biszkopta
Truskawkowa rozkosz
Ułóż na masie truskawki i przykryj pozostałością masy
Truskawkowa rozkosz
Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę masy, udekoruj pozostałymi truskawkami i zalej galaretką, oczywiśce truskawkową.