monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Truskawkowo-kremowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapraszam na pyszną delikatną i puszystą tartę:) mmm rozkosz dla podniebienia:))

Truskawkowo-kremowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowo-kremowa tarta

 

  • Spód:
  • 270 g ciasteczek oreo lub neo
  • 55 g miękkiego masła
  • Masa:
  • 300 g truskawek
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżki ekstraktu cytrynowego ( przepis w moich zbiorach)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • Dekoracja:
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka śmietan-fixu
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią ( przepis w moich zbiorach)
  • 3-4 truskawki
  • Składniki na foremkę 21 cm

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-kremowa tarta
Spód: Do blendera przełożyć ciasta,dodać masło i zmiksować. Masa powinna przypominać mokry piasek. Foremkę wysmarować masłem. Wysypać zmiksowane ciastka i wylepić dno i boki foremki. Odłożyć do lodówki na około 30-35 minut. Masa: Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem i odstawić. Truskawki umyć,osuszyć i oczyścić z szypułek. Przełożyć do garnka,dodać cukier oraz ekstrakt i wymieszać. Podgrzać. Następnie zmiksować na gładką masę. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać aby żelatyna dobrze się rozpuściła i połączyła z truskawkami. Odłożyć aby ostygła masa do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do zimnej masy truskawkowej i mieszać. Wylać na przygotowany spód. Odłożyć na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało. Dekoracja: Do miski wlać śmietanę dodać zagęstnik oraz cukier z wanilią ubić na sztywno. Szprycą zrobić dekorację. Sprawione truskawki ułożyć na wierzchu według własnego gustu. Smacznego!
Truskawkowo-kremowa tarta
ciasta zmiksować z masłem i wylepić dno i boki foremki
Truskawkowo-kremowa tarta
truskawki podgrzać z cukrem i ekstraktem cytrynowym potem zmiksować
Truskawkowo-kremowa tarta
do zimnej masy truskawkowej dodać śmietanę i wymeiszać
Truskawkowo-kremowa tarta
gotową masę wylać na spód i odłożyć na kilka godzin do lodówki