Sposób przygotowania:
Truskawkowo-kremowa tarta
Spód: Do blendera przełożyć ciasta,dodać masło i zmiksować. Masa powinna przypominać mokry piasek. Foremkę wysmarować masłem. Wysypać zmiksowane ciastka i wylepić dno i boki foremki. Odłożyć do lodówki na około 30-35 minut. Masa: Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem i odstawić. Truskawki umyć,osuszyć i oczyścić z szypułek. Przełożyć do garnka,dodać cukier oraz ekstrakt i wymieszać. Podgrzać. Następnie zmiksować na gładką masę. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać aby żelatyna dobrze się rozpuściła i połączyła z truskawkami. Odłożyć aby ostygła masa do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do zimnej masy truskawkowej i mieszać. Wylać na przygotowany spód. Odłożyć na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało. Dekoracja: Do miski wlać śmietanę dodać zagęstnik oraz cukier z wanilią ubić na sztywno. Szprycą zrobić dekorację. Sprawione truskawki ułożyć na wierzchu według własnego gustu. Smacznego!