Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dlaczego niebiański? Bo ma piękny kolor w kolorze nieba, a smakuje tak wspaniale, że rozpływa się w ustach i unosi nas z rozkoszy w 7 niebo :)

Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 cytryna
  • cukier puder (wedle uznania)
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

 

  • Masa truskawkowa

 

  • 50 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/3 szklanki wody

 

  • Dekoracja:

 

  • 250ml śmietany 30%
  • 1 galaretka w kolorze granatowym
  • malinowe żelki
  • perełki

 

Sposób przygotowania:

Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, następnie połącz z koglem moglem zrobionym z zółtyk i cukru, dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do tortownicy lub formy w kształcie serca, piec 35 minut w temp 180*, po ostudzeniu przerój na 3 części. Krem: odsączone brzoskwinie zmiksuj na mus. Zmiksuj mascarpone i stopniowo dodaj 1,5 szklanki musu brzoskwiniowego i sok z całej cytryny, dosładzaj do smaku. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance wrzątku – letnią dodaj do masy. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksuj z wodą, odlej 2 szklanki musu i nastaw na gaz, gdy zacznie wrzec wsyp galaretkę, zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Dolny oraz środkowy biszkopt nasączamy syropem spod brzoskwiń. Dolny biszkopt obficie smarujemy powidłami śliwkowymi, po czym wykładamy 1/2 tężejącej masy z brzoskwiń i przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy tężejącą masę z truskawek, a na nią krem brzoskwiniowy. Aby zrobić dekorację: Śmietanę ubij na sztywno. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklance wrzątku, ostudzoną galaretkę stopniowo wlewaj do ubitej śmietany. Tężejącą masą obkładamy dookoła tort, dekorujemy brzoskwiniami, żelkami i kremem. Z perełek zrobiłam napis.
Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami
Etap 1 pieczemy puszysty biszkopt, miksujemy brzoskwinie
Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami
Etap 2 serek mascarpone laczymy z musem .
Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami
Etap 3 przekladamy masa brzoskwiniowa i truskawkowa
Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami
Etap 4 tort dekorujemy niebieska masa smietanowa