Sposób przygotowania:
Niebiański tort brzoskwiniowy z truskawkami
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, następnie połącz z koglem moglem zrobionym z zółtyk i cukru, dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do tortownicy lub formy w kształcie serca, piec 35 minut w temp 180*, po ostudzeniu przerój na 3 części. Krem: odsączone brzoskwinie zmiksuj na mus. Zmiksuj mascarpone i stopniowo dodaj 1,5 szklanki musu brzoskwiniowego i sok z całej cytryny, dosładzaj do smaku. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance wrzątku – letnią dodaj do masy. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksuj z wodą, odlej 2 szklanki musu i nastaw na gaz, gdy zacznie wrzec wsyp galaretkę, zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Dolny oraz środkowy biszkopt nasączamy syropem spod brzoskwiń. Dolny biszkopt obficie smarujemy powidłami śliwkowymi, po czym wykładamy 1/2 tężejącej masy z brzoskwiń i przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy tężejącą masę z truskawek, a na nią krem brzoskwiniowy. Aby zrobić dekorację: Śmietanę ubij na sztywno. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklance wrzątku, ostudzoną galaretkę stopniowo wlewaj do ubitej śmietany. Tężejącą masą obkładamy dookoła tort, dekorujemy brzoskwiniami, żelkami i kremem. Z perełek zrobiłam napis.