iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Truskawkowe torciki na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto wychodzi ja mawia mój mąż " dobre bo mokre i zimne" czyli idealne ciasto na upalne dni i nie tylko.

Truskawkowe torciki na kefirze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe torciki na kefirze

 

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • Kefirowa pianka:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml kefiru
  • dodatkowo:
  • 1/2 kg truskawek
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fiksy
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Truskawkowe torciki na kefirze
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem cukru do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko połączyć, następnie ostrożnie mieszając dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Ciasto wylać do tradycyjnej formy do pieczenia u mnie ( 24 cm na 35 cm) i piec w temp. 180 st około 15 minut po upieczeniu wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić, kefir spienić przy pomocy miksera i dodać do niego zimną galaretkę, dokładnie wymieszać i dołożyć truskawki, następnie odstawić do zgęstnienia. Kiedy pianka zacznie zastygać wylać ja na wystudzone ciasto, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiksu po ubiciu posmarować nią wierzch schłodzonego ciasta i jeszcze raz wstawić do lodówki, aby śmietana zastygła. Po dokładnym schłodzeniu ciasto pociąć na małe porcje i każdą posypać wiórkami czekoladowymi oraz ozdobić truskawkami.
Truskawkowe torciki na kefirze
Z kefiru i galaretek przygotować piankę.
Truskawkowe torciki na kefirze
Truskawki rozdobnić i dodać do pianki.
Truskawkowe torciki na kefirze
W tradycyjnej formie upiec cienki biszkopt.
Truskawkowe torciki na kefirze
Na upieczone ciasto wylać gęstniejacą piankę.