Sposób przygotowania:
Truskawkowy torcik 5
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno.Dodajemy cukier i znów ucieramy na sztywno. Dokładamy żółtka i delikatnie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę o średnicy 24cm. i wstawiamy do nagrzanego piekarnika .Pieczemy ok.25min.(sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło) w temp. 175*C. Po upieczeniu studzimy i pozostawiamy ciasto w tortownicy. Krem truskawkowy: Kisiele gotujemy z 3 szklankami wody ( 2 szkl. wody zagotowujemy a w trzeciej rozmieszujemy kisiel i mąkę, wlewamy do gotującej wody i mieszamy do zgęstnienia). Do gotującego kisielu wkładamy masło i energicznie mieszamy by się rozpuściło (cały czas krem trzymamy na ogniu) , wsypujemy galaretkę i nadal mieszamy by wszystkie składniki się połączyły i zagotowały razem. Ciepły krem wykładamy na upieczony biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy odbieramy z szypułek i miksujemy w blenderze lub przy użyciu specjalnej łapki dołączonej do niektórych robotów kuchennych. Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl. wody , studzimy i wlewamy do utartych truskawek. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dodajemy do musu. Dobrze mieszamy i wylewamy na wystudzony krem truskawkowy. Wstawiamy do lodówki by mus zgęstniał. Zimną śmietanę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i wykładamy na stężały mus truskawkowy , możemy wyłożyć całość lub zrobić rozetki tak jak ja udekorowałam swój torcik. Wstawiamy do lodówki.