lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Udka faszerowane grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie danie każdemu przypadnie do gustu. Kurczak podany na pierzynce z ziemniaków .

Udka faszerowane grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka faszerowane grzybami leśnymi

 

  • 6 udek z kurczaka

 

  • 300 gram mięsa wieprzowowołowego

 

  • ser gouda 200 gram

 

  • 300 grzyby leśne podgrzybki kozaki ( po ugotowaniu się z mniejszą trzeba pokroić drobno)

 

  • sól ,pieprz, papryka czerwona mielona słodka

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane grzybami leśnymi
1. Myjemy udka kurczaka, wycinamy kości , zostawiamy na samym końcu , tak pół centymetra kosteczkę , aby farsz nie wyszedł . 2. Milimy mięso wołowe i wieprzowe , łączymy je ze sobą, dodajemy pieprz , sól , paprykę czerwoną mieloną słodką . 3. Wyrabiamy mięso z przyprawami, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby leśne pokrojone w plasterki i usmażone wcześniej na oleju rzepakowym i ser starkowany . 4. Faszerujemy udka nadziewamy je farszem i spinamy wykałaczkami . 5. Do szklanego naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki oleju rzepakowego wkładamy duka i posypujemy je odrobina papryki czerwonej mielonej. 6. Pieczemy w 200 stopniach 60 minut od czasu do czasu polewamy je olejem . 7. 1 kg ziemniaków już po obraniu nacinamy nożem na samej górze i posypujemy solą i papryką czerwoną mieloną słodką, zapiekamy 60 minut w foli aluminiowej , podajemy z faszerowanym udkiem z kurczaka .
Udka faszerowane grzybami leśnymi
Wyrabiamy mięso z przyprawami, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby leśne pokrojone w plasterki i usmażone wcześniej na oleju rzepakowym i ser starkowany .
Udka faszerowane grzybami leśnymi
Faszerujemy udka nadziewamy je farszem i spinamy wykałaczkami .
Udka faszerowane grzybami leśnymi
Do szklanego naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki oleju rzepakowego wkładamy duka i posypujemy je odrobina papryki czerwonej mielonej.
Udka faszerowane grzybami leśnymi
1 kg ziemniaków już po obraniu nacinamy nożem na samej górze i posypujemy solą i papryką czerwoną mieloną słodką, zapiekamy 60 minut w foli aluminiowej .