Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z kurczaka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Udka z kurczaka pozbawione skóry i kości, zamarynowane w ziołach, suszonej cebuli, czosnku i sosie sojowym, a następnie upieczone na grillu.

Udka z kurczaka z grilla

Składniki:

Udka z kurczaka z grilla

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 4 udka z kurczaka (górna część)
  • 5 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z grilla

Etap 1

Udka z kurczaka z grilla
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego wszystkie przyprawy, sos sojowy i olej, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Udka z kurczaka z grilla
Udka z kurczaka pozbawione skóry i kości.

Z udek usunąć skórę i nadmiar tłuszczu, a następnie delikatnie wyciąć kości.

Etap 3

Udka z kurczaka z grilla
Mięso z kurczaka dokładnie pokryć przygotowaną marynatą.

Mięso dokładnie pokryć przygotowaną marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso kłaść na ruszt rozgrzanego grilla. Grillować na rumiano z obu stron.