anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Waniliowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zwykła babka na zwykłe dni, jej atutem jest krótki czas przygotowania i to, że zawsze się udaje.

Waniliowa babka

Składniki:

Waniliowa babka

 

  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 5 szt.
  • cukier puder ¾ szk.
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • mąka tortowa 1 szk.
  • margaryna 125 g
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Waniliowa babka
Białka ubij na puszystą pianę, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez chwilę. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia delikatnie połącz z masą jajeczną, mieszając łyżką. Na koniec dodaj roztopioną i przestudzoną margarynę. Ciasto przełóż do formy na babkę wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170*C i piecz 45 minut. Wystudzone ciasto możesz polukrować i posypać cukrową posypką.

Tagi:

jajko tarta jajka