Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Wątróbka indycza z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to szybkie, obiadowe danie. Dodatkiem mogą być ziemniaki, kasza jak i ryż. Wątróbka indycza jest bardziej mięsista niż z kurczaka i łatwiej jest ją przyrządzić.

Wątróbka indycza z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka indycza z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka indycza z pieczarkami
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki po obraniu kroimy na ćwiartki.

Wstawiamy kaszę jaglaną, ryż lub ziemniaki.

Na gorącym oleju najpierw podsmażamy pieczarki z liśćmi laurowymi, po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy około 6 minut, często mieszamy.

Dodajemy wątróbkę, smażymy około 1 minuty i przewracamy, posypujemy pieprzem i majerankiem.

Przykrywamy pokrywką i dusimy tak około 6 minut, mieszając co jakiś czas, aby się cebula nie przypaliła.

Po tym czasie odkrywamy i smażymy jeszcze około 10 minut, ciągle co jakiś czas mieszamy. Im grubsze kawałki wątroby tym dłużej smażymy i odwrotnie.

Przed samym podaniem solimy.

Do kaszy lub ziemniaków dodajemy groszek, mieszamy całość i podajemy z wątróbką.
Wątróbka indycza z pieczarkami
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym
Wątróbka indycza z pieczarkami
Pokrojone pieczarki podsmaż, dodaj cebulę po chwili
Wątróbka indycza z pieczarkami
Gdy cebula zmięknie, dodaj pieprz i wątróbkę
Wątróbka indycza z pieczarkami
Po około minucie przewróć wątrobę na drugą stronę, posyp majerankiem i duś pod przykryciem