zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Indycza wątróbka w sosie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wątróbka z indyka jest bardzo smaczna i zdrowa. Polecam w pysznym sosie. Podaję z makaronem i korniszonami.

Indycza wątróbka w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indycza wątróbka w sosie

 

  • około kg wątróbki indyczej
  • około pół litra mleka ( tyle aby namoczyć wątróbkę )
  • 4 średnie cebule
  • Smalec lub olej
  • 1-2 łyżki skrobi do obtaczania wątróbki
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu ( ziarenka)
  • płaska łyżeczka czosnku w granulkach
  • pełna łyżka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • łyżeczka domowej wegety lub kucharka
  • ulubiony makaron

 

Sposób przygotowania:

Indycza wątróbka w sosie
Z wątróbki wycinam zbędny tłuszcz i żyłki i dzielę na odpowiednie kawałki. Opłukują ją pod bieżącą wodą , przekładam do miski i zalewam mlekiem. Odstawiam , na godzinę, dwie.

Po tym czasie osaczam wątróbkę na durszlaku, i obtaczam każdy kawałek w skrobi kukurydzianej ( można w mące) W szerokim rondlu rozpuszczam smalec i podsmażam po kolei przygotowane kawałki , te obsmażone przekładam na bok rondla i smażę kolejne. Dodaję listki laurowe, pieprz zielony, ziele angielskie, i posypują solą każdą smażoną porcję.

Osobno smażę cebulę, pokrojoną w pół plasterki. Makron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam.

Do ze smażonej wątróbki wlewam gorącą wodę, dodaję smażoną cebulę, doprawiam papryką, pieprzem cayenne , czosnkiem w granulkach, i gotuję wolno jakieś 10 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Podaję z makaronem i korniszonami.
Indycza wątróbka w sosie
Z wątróbki wycinam zbędny tłuszcz i żyłki i dzielę na odpowiednie kawałki. Opłukują ją pod bieżącą wodą , przekładam do miski i zalewam mlekiem
Indycza wątróbka w sosie
Osobno smażę cebulę, pokrojoną w pół plasterki.
Indycza wątróbka w sosie
W szerokim rondlu rozpuszczam smalec i podsmażam po kolei przygotowane kawałki , te obsmażone przekładam na bok
Indycza wątróbka w sosie
dodaję smażoną cebulę, doprawiam papryką, pieprzem Cayenne , czosnkiem w granulkach, i gotuję wolno jakieś 10 minut.