pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wątróbka jelenia w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

świetna alternatywa dla tej wieprzowej czy wołowej, a smak mówi sam za siebie

Wątróbka jelenia w czerwonym winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka jelenia w czerwonym winie

 

  • wątróbka jelenia 60 dag
  • cebula 3
  • wino czerwona 150 ml
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • smalec do smażenia
  • majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka jelenia w czerwonym winie
Wątróbkę z jelenia kroimy w paski. Mąkę, pieprz oraz paprykę mieszamy ze sobą. W tak przygotowanej panierce obtaczamy wątróbkę. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy się zarumieni dodajemy wątróbkę. Zwiększamy ogień i smażymy kilka minut. Następnie podlewamy czerwonym winem. Dodajemy majeranek i dusimy kilka minut. Smacznego.
Wątróbka jelenia w czerwonym winie
Rozpoczynamy od przygotowania panierki
Wątróbka jelenia w czerwonym winie
Wątróbkę kroimy w paski i obtaczamy w panierce
Wątróbka jelenia w czerwonym winie
Do usmażonej cebuli dodajemy kawałki wątróbki
Wątróbka jelenia w czerwonym winie
Zalewamy czerwonym winem i dusimy kilka minut