luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Wątróbki drobiowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis, który zalega w moim zeszycie od lat w końcu ujrzał światło dzienne. Wątróbki w połączeniu z jabłkami okazały się wspaniałym, delikatnym i pysznym sposobem na nieskomplikowany obiad.

Wątróbki drobiowe z jabłkami

Składniki:

Wątróbki drobiowe z jabłkami

Na porcje:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 duże jabłka
  • 3 cebule
  • mąka do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej

Sposób przygotowania:

Wątróbki drobiowe z jabłkami

Wykonanie

Wątróbki drobiowe z jabłkami
Wątróbki drobione panierowane w mące i podsmażone na gorącym tłuszczu

Wątróbki opłukuję, osuszam, usuwam błonkę, obtaczam w mące i podsmażam na rumiano z obu stron.

ETAP 2:

Wątróbki drobiowe z jabłkami
Wątróbki drobiowe podsmażone z jabłkami pokrojonymi w ósemki

Jabłka myję, osuszam, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroje na ósemki. Układam na podsmażonej wątróbce.

ETAP 3:

Wątróbki drobiowe z jabłkami
Wątróbki z jabłkami i podduszoną na osobnej patelni cebulką

Cebulę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będzie szklista i przekładam na wątróbki z ułożonymi jabłkami. Całość posypuję przyprawami, podlewam winem i duszę 5-10 min, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Gotowe dosalam do smaku i podaję z ziemniakami.