Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wegańskie łagodne sushi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie suszi posmakuje nie tylko weganom.

Wegańskie łagodne sushi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegańskie łagodne sushi

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 4-5 płatów wodorostów nori
  • 1 średni ogórek
  • 1 średnia marchewka
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie łagodne sushi
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy i kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą i octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche) i układamy paski warzyw. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.
Wegańskie łagodne sushi
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.
Wegańskie łagodne sushi
Ugotowany ryż doprawiamy solą i octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche) i układamy paski warzyw. Zwijamy rulon

Tagi:

ryż