Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne, a całkowicie wegetariańskie kotleciki. Ciekawe urozmaicenie obiadku. U mnie smakowało wszystkim!

Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

 

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli
Czarną fasolę włożyłam do miski i zalałam wodą na całą noc. Następnego dnia przepłukałam wodą i gotowałam w garnku (w nowej wodzie) przez około godzinę. Wtedy była już miękka. Ziemniaki ugotowała w lekko osolonej wodzie do miękkości. Najpierw włożyłam ziemniaki do blendera i zmiksowałam. Potem dodałam też fasolę, bazylię, masło i przyprawy do ziemniaków. Zmiksowałam całość. Dodałam do całość bułkę tartą, zmiksowałam. Dokładam jeszcze do masy ziarna słonecznika, wymieszałam je łyżką. Z masy ulepiłam płaskie kuleczki. Obtoczyłam potem każdą z osobna w bułce tartej. Rozgrzałam olej na patelni. Usmażyłam z obu stron. Ja podaję podaję z pastą chili dla kontrastu do delikatnych kotlecików
Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli
Etap 1 - czarną fasolkę namaczam i przepłukuję
Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli
Etap 2 - gotuję ziemniaki do miękkości
Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli
Etap 3 - miksuję fasolkę z ziemniakami
Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli
Etap 4 - smażę na patelni z obu stron