SUPERPRZEPIS

Wietnamska zupa Pho z karpiem

  • 1
  • KrOs
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wietnamska zupa Pho z karpiem Więcej zdjęć (3)

Niepowtarzalnie orzeźwiający smak zupy pho to jedna z moich ulubionych dań kuchni dalekiego wschodu. Mam nadzieję, że będzie to jeden z Waszych romansów tej wiosny!

Składniki:

Wietnamska zupa Pho z karpiem

 

  • Wywar:
  • ok 1 kg kości wołowych na 3 litry wody
  • 1 limonka
  • spory kawałek imbiru
  • trawa cytrynowa
  • ostra papryczka
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • świeża kolendra

 

  • Dodatki:
  • makaron ryżowy lub sojowy (wg uznania)
  • 0,5 kg karpia (filet lub płat)
  • 3 dymki
  • cytryna
  • grzyby mun
  • sałata
  • kiełki soi
  • anyż

 

Sposób przygotowania:

Wietnamska zupa Pho z karpiem
Niepowtarzalnie orzeźwiający smak zupy pho to jedna z moich ulubionych dań kuchni dalekiego wschodu. Nie można być obojętnym w stosunku do tego dania. Albo się je kocha albo nienawidzi. Mam nadzieję, że będzie to jeden z Państwa romansów tej wiosny!

Przygotowanie zupy pho trwa dość długo, ponieważ najpierw musimy ugotować wywar wołowy. Do tego celu wykorzystujemy kości wołowe. Sam proces jest dość podobny do gotowania rosołu. Zaczynamy od wrzucenia kości do zimnej wody (ok 1,5 litra), którą sukcesywnie będziemy dolewać w trakcie gotowania.

Po zagotowaniu się wody i odcedzeniu pierwszych szumowin dorzucamy trawę cytrynową, wciskamy sok z limonki, kawałki imbiru (nie obieramy), doprawiamy sosem sojowym i rybnym, pieprzem i anyżem. W późniejszej fazie gotowania dorzucamy część papryczki chilli i kolendrę. Taki wywar powinien gotować się nawet ok 2 godzin.

Makaron moczymy w zimnej wodzie aby się nie posklejał, a grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Usuwamy ości z płata ryby i kroimy w nieduże paski. Skrapiamy sokiem z cytryny przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Kawałki karpia obtaczamy w mące i smażymy. Uważamy aby zbytnio ich nie zasmażać, ponieważ trafią jeszcze do gorącego wywaru. Dymki i grzyby num drobno kroimy. Przed podaniem na sam spód miseczki wykładamy makaron. później wykładamy kiełki soi, dymki, rybę, sałatę i pozostałe papryczki drobno skrojone. Całość zalewamy gorącym bulionem. SMACZNEGO!
Wietnamska zupa Pho z karpiem
Sycąca i aromatyczna wietnamska zupa Pho z karpiem
Wietnamska zupa Pho z karpiem
Sycąca i aromatyczna wietnamska zupa Pho z karpiem