motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Wiewiórka cioci Zosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto, bardzo łatwe do przygotowania, zawsze wychodzi, polecam gorąco!

Wiewiórka cioci Zosi

Składniki:

Wiewiórka cioci Zosi

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka posiekanych włoskich orzechów
  • 3 duże jabłka (winne)

Sposób przygotowania:

Wiewiórka cioci Zosi

Przygotowanie. Jajka ubić z cukrem, następnie starannie wymieszać z mąką oraz poszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Nadal starannie mieszając cienkim strumykiem wlać olej. Gładkie ciasto dokładnie wymieszać z posiaknymi orzechami i pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni. Piec około 30 minut. RADA: Ciasto w całości można wykonać mikserem.

Redakcja poleca: