Kluski z makiem na Wigilię to danie, które powinno pojawić się wśród 12 potraw wigilijnych.

EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wigilijne kluski z makiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Duża ilość maku, słodkie bakalie, aromatyczne orzechy - całość polana miodem z domowej pasieki. To jedna z tradycyjnych świątecznych potraw w moim domu.

Wigilijne kluski z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wigilijne kluski z makiem

 

  • 200g makaronu gwiazdki ( dwukolorowego)
  • 200g maku
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 80g rodzynek
  • 2 łyżki suszonych śliwek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 aromat migdałowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Wigilijne kluski z makiem

ETAP 1:

Wigilijne kluski z makiem
makaron ugotować w lekko osolonej wodzie :)

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

ETAP 2:

Wigilijne kluski z makiem
mak opłukać wodą następnie zalać wrzątkiem i zmielić

2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie.

ETAP 3:

3. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Orzechy i suszone śliwki pokroić na drobne kawałki.

ETAP 4:

4. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, suszone śliwki oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.

ETAP 5:

5. Na samym końcu masę makową przełożyć do makarony i razem wymieszać.