jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiosenne naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Z takim nadzieniem często wykonuję tortillę. Tym razem nadzienie trafiło do naleśników! Danie jak najbardziej polecam – jest pyszne!

Wiosenne naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne naleśniki

 

  • Ciasto
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • Sól do smaku,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia.
  • Nadzienie:
  • 1 mały filet z kurczaka,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • ¼ cebuli,
  • szczypiorek do posypania,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • curry do smaku,
  • świeżo mielona sól morska,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • garść liści rukoli,
  • mała sałata zielona,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne naleśniki
Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Im dłużej, tym ciasto będzie bardziej puszyste. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki wylewając ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy wyczerpania ciasta. Usmażone przekładamy wiosenna sałatką. Podajemy. NADZIENIE: Filer z kurczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami i smażymy na oleju do miękkości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy. Liście sałaty i rukoli myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki łączy ze sobą. Następnie dodajemy majonez. Całość doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę nakładamy na usmażone naleśniki i dowolnie zwijamy. Szczypiorek siekamy i oprószamy nim danie przed podaniem. 
Wiosenne naleśniki
Naleśniki smażymy do zrumienienia z obu stron.
Wiosenne naleśniki
Do przygotowanych warzyw dodajemy fileta
Wiosenne naleśniki
Do sałatki dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku
Wiosenne naleśniki
Przygotowaną sałatką przekładamy naleśniki.