SUPERPRZEPIS

Wiosenne naleśniki

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Wiosenne naleśniki Więcej zdjęć (2)

Bardzo często bywa tak, że bez konkretnego planu wchodzę do kuchni i kombinuję co by tu zrobić na obiad. Otwieram lodówkę i tworzę czasem coś zupełnie z niczego. Tak też powstały te naleśniki.

Składniki:

Wiosenne naleśniki

 

  • Ciasto na około 6 naleśników:

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 1,5-2 szklanek mleka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • Dodatkowo:
  • 6 jajek,
  • Około 15-18 plasterków ulubionej szynki,
  • 2 średniej wielkości główki sałatki lub jedna duża,
  • Majonez oraz szczypiorek do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne naleśniki
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, proszek, cukier oraz jajka. Całość dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami wylewamy ciasto i smażymy naleśniki rumieniąc z dwóch stron. PRZEŁOŻENIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę. Na gotowe naleśniki układamy po kilka liści sałatki. Na sałatkę wykładamy wędlinę (po 2,5-3 plasterki). Wzdłuż jednego końca układamy dwie połówki jajka. Całość zwijamy w rulon.Naleśniki podajemy polane majonezem oraz oprószone szczypiorkiem.
Wiosenne naleśniki
Na każdy naleśnik układamy sałatę, wędlinę, jajko.