pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Wiosenne naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Naleśniki ze smacznym kolorowym nadzieniem

Wiosenne naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne naleśniki

 

  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 13 łyżek mąki pszennej
  • Szczypta soli,
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 300g mieszanki warzywnej z masłem (miałam z Lidla)
  • ½ serka topionego - ja miałam ze szczypiorkiem i cebulką
  • 400g szpinaku ze śmietanką (miałam z Lidla)
  • ½ serka topionego
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne naleśniki
Ze składników wyrobić gładkie ciasto. Rozgrzać dobrze teflonową patelnię. Wylewać na nią ciasto i smażyć cienkie naleśniki. Z podaje porcji wychodzi mniej więcej 10 naleśników, patelnia o średnicy 24cm Mieszankę warzywną podgrzać na odrobinie wody. Kiedy będzie gorąca dodać serek i wymieszać. Kiedy lekko zgęstnieje odstawić do wystygnięcia. Szpinak podgrzać w rondelku. Doprawić solą, odrobiną pieprzu i czosnkiem. Kiedy woda odparuje dodać serek. Kiedy masa zgęstnieje wbić żółtko i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Gotowe naleśniki smarować farszami i składać w trójkąt. Na gorącej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i naleśniki podsmażać na złoto.
Wiosenne naleśniki
Wyrabiamy gładkie ciasto i smażyny cienkie naleśniki
Wiosenne naleśniki
Mieszankę warzywną podgrzewamy i mieszamy z serkiem
Wiosenne naleśniki
Szpinak doprawiamy czosnkiem i serkiem topionym
Wiosenne naleśniki
Na naleśniki kładziemy nadzienie i składamy