Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Żabie udka po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Żabie udka to najsłynniejsze danie kuchni francuskiej, dla jednych to kontrowersyjna potrawa a dla drugich prawdziwy rarytas. Dziś i ja podjąłem wyzwanie żabich udek :-)

Żabie udka po francusku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żabie udka po francusku

 

Sposób przygotowania:

Żabie udka po francusku
Od żabich udek odetnij kręgosłup i łapki, potem oddziel je od siebie. Natnij łydki w stawie skokowym i nie do końca oddziel je do kości (tak jak na zdjęciach 1-2). Mięso z łydki przyłóż do podudzia aby ściśle do siebie przylegały. Udka oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i obtocz w mące, bagietkę posmaruj masłem czosnkowym, posyp serem i zapiecz. Żabie udka smaż na klarowanym maśle a gdy się zrumienią posyp pietruszką, podawaj z czosnkową grzanką.
Żabie udka po francusku
Natnij mięśnie ud w stawie skokowym i oddziel je od kości
Żabie udka po francusku
Mięso z udka ciągle połączone z kolanem przyłóż do podudzia
Żabie udka po francusku
Uformowane udka obtocz w mące i usmaż na maśle

Tagi:

sery ser