Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zakwas na żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierwszy raz gotowałam żurek na Wielkanoc, więc postanowiłam zrobić do niego domowy zakwas. I zrobiłam:)

Zakwas na żurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na żurek

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek
Otręby i płatki przesypać do miski blendera i bardzo dokładnie zmiksować. Dodać do tego mąkę i dokładnie wymieszać. Wszystko przesypać do dużego słoika. Do sypkich składników wlać połowę wody, dokładnie wymieszać. Wlać resztę wody i znowu wymieszać. Do mieszanki dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, chleb, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką recepturką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 dni. Przed dodaniem do zupy zakwas przecedzić.
Zakwas na żurek
Otręby żytnie i płatki owsiane zmiksowane blenderem.
Zakwas na żurek
Sypkie składniki dokładnie wymieszane z ciepłą wodą.
Zakwas na żurek
Przyprawy czosnek i chleb dodane do przygotowanej mieszanki.
Zakwas na żurek
Słoik z zakwasem przykryty gazą i zabezpieczony recepturką.