kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zapieczony chlebek z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Każdemu zdarza się czasem uświadomić, ze chleb który wczoraj kupiłyśmy nie grzeszy świeżością. Zamiast przerabiać go na tosty czy bułkę tartą polecam zapiec z boczkiem i żółtym serem. Smakuje i pachnie obłędnie.

Zapieczony chlebek z boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapieczony chlebek z boczkiem

 

  • bochenek czerstwego chleba
  • około 20-30dag wędzonego boczku (w zależności od wielkości bochenka)
  • około 15dag żółtego sera
  • natka pietruszki/szczypiorek do posypania
  • woda do skropienia

Sposób przygotowania:

Zapieczony chlebek z boczkiem
Bochenek ponacinać w odległości co 1cm na połowę głębokości chlebka. W powstałe szczeliny powkładać na przemian pokrojone w cieniutkie plasterki boczek i żółty ser. Chleb skropić wodą. Piec w 220 stopniach C przez około 20 minut. Posypać poszatkowana natką pietruszki lub szczypiorkiem. Najlepiej smakuje jeszcze gorący z ciągnącym serem.
Zapieczony chlebek z boczkiem
Chleb ponacinać w odległości co 1cm na połowę głębokości chlebka. W szczeliny powkładać pokrojone w cieniutkie plasterki boczek i zółty ser.

Tagi:

sery chleb ser