Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Zapiekana gruszka z pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

" Zapiekana gruszka z brzoskwiniami i wanilią pod chrupiącą migdałową kruszonką "

Zapiekana gruszka z pod kruszonką

Składniki:

Zapiekana gruszka z pod kruszonką

 

  • gruszka ( u mnie nashi ) - 1 szt
  • brzoskwinie w syropie - 2 szt
  • laska wanilii ( Kamis ) - 1 szt

 

 

  • Kruszonka :

 

  • mąka - 3 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • malutkie żółtko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • płatki migdałów do dekoracji
  • czekolada ( roztopiona ) - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana gruszka z pod kruszonką
Gruszkę myjemy , przecinamy na 2 części. Za pomocą łyżeczki wydrążamy wnętrze , by móc w nim umieścic nadzienie. Brzoskwinie delikatnie odsączamy z syropu i drobniutko siekamy. Laskę wanilii wydrążamy , a ziarenka dodajemy do posiekanych brzoskwiń. Delikatnie mieszamy i nadziewamy wydrążone gruszki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.Kruszonka : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko , cukier i masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ścieramy na tarce lub kruszymy w palcach na przygotowane owoce. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. Gorące polewamy odrobiną czekolady!

Tagi:

czekolada