maciek_001

maciek_001

Kucharz
[Przepisów: 9]

Zielona sałata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W jogurcie rozcieramy cukier, dodajemy pozostałe składniki, dodajemy olej, robimy emulsję i polewamy pokrojone i poszarpane jarzyny

Zielona sałata

Składniki:

Zielona sałata

 

Sposób przygotowania:

Zielona sałata
Szybki i zdrowy sos bez majonezu i śmietany.
Jogurt rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru, dodajemy sok z ½ cytryny, pieprz, mały ząbek czosnku roztarty z solą .
Gdy sos jest roztarty i gładki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i mieszamy.
Wystarczy kilkanaście ruchów łyżką, aby olej całkowicie połączył się z jogurtem. Sos uzyskuje konsystencję emulsji.
Garnuszek z sosem wkładamy do lodówki.
Poszarpaną sałatę z pokrojonym ogórkiem i szczypiorkiem polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.