kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zielone kopytka z bobu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Absolutnie uwielbiam wszelkiej maści kluchy, kluski i kluseczki! Żeby się nie nudziło urozmaicam je na różne sposoby.

Zielone kopytka z bobu

Składniki:

Zielone kopytka z bobu

podstawowe

 

  • okrasa:
  • 3 kiełbasy zwyczajne
  • 2 białe cebule

Sposób przygotowania:

Zielone kopytka z bobu

1

Zielone kopytka z bobu
Bób gotujemy do miękkości w osolonm wrzatku.

Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości.

2

Zielone kopytka z bobu
Ugotowany bób miksujemy na gładko blenderem.

Młody możemy zbledować w całości, starszy obieramy z łupinek i również blendujemy na gładką masę.

3

Zielone kopytka z bobu
Ze zmiksowanego bobu, mąki i jajek wyrabiamy ciasto.

Zmiksowany bób, łączymy z mąką, jajkami oraz sol i świeżo mielonym czarnym pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (wszystko zależy od wielkości jajek). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka.

4

Zielone kopytka z bobu
Kluseczki wykładamy łyzką cedzakowa na wrzatek.

W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie.

5

Zielone kopytka z bobu
Przygotowujemy okrasę z cebulki i kiełbasy.

Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Dodajemy drobno poszatkowaną cebule i przesmażamy razem aż się zeszkli.
Kluski wykładamy na talerze i posypujemy cebulka z kiełbasą. Smacznego