Sposób przygotowania:
Zielone kopytka z bobu1
Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości.
2
Młody możemy zbledować w całości, starszy obieramy z łupinek i również blendujemy na gładką masę.
3
Zmiksowany bób, łączymy z mąką, jajkami oraz sol i świeżo mielonym czarnym pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (wszystko zależy od wielkości jajek). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka.
4
W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie.
5
Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Dodajemy drobno poszatkowaną cebule i przesmażamy razem aż się zeszkli.
Kluski wykładamy na talerze i posypujemy cebulka z kiełbasą. Smacznego
Dinah