eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kopytka Eli z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne zielone kopytka,pól na pól bób i ziemniaki. Kopytka okraszone zrumienioną cebulką przesmażoną na smalcu.

Kopytka Eli z bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka Eli z bobem

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka Eli z bobem
Bób umyć,zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i obrać ze skórek. Ziemniaki obrać,umyć,zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Ostudzony bób i ziemniaki zmielić w maszynce i przełożyć do miski. Do ziemniaków i bobu dodać mąkę ziemniaczaną,jajka,wiórki margaryny i dokładnie wyrobić. Stolnicę posypać mąką pszenną. Z ciasta odrywać kawałki,kulać wałeczki i kroić skośne kluseczki. W garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać kluski i gotować około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Na patelni roztopić smalec,dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni. Łyżką cedzakową wyjąć kopytka na talerze i okrasić cebulką ze smalcem. Smacznego!
Kopytka Eli z bobem
Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i obrać ze skórek.
Kopytka Eli z bobem
Ostudzony bób i ziemniaki zmielić w maszynce i przełożyć do miski.
Kopytka Eli z bobem
Do ziemniaków i bobu dodać mąkę ziemniaczaną,jajka,wiórki margaryny i dokładnie wyrobić..
Kopytka Eli z bobem
Z ciasta odrywać kawałki,kulać wałeczki i kroić skośne kluseczki.