Sposób przygotowania:
Kopytka Eli z bobem
Bób umyć,zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i obrać ze skórek. Ziemniaki obrać,umyć,zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Ostudzony bób i ziemniaki zmielić w maszynce i przełożyć do miski. Do ziemniaków i bobu dodać mąkę ziemniaczaną,jajka,wiórki margaryny i dokładnie wyrobić. Stolnicę posypać mąką pszenną. Z ciasta odrywać kawałki,kulać wałeczki i kroić skośne kluseczki. W garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać kluski i gotować około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Na patelni roztopić smalec,dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni. Łyżką cedzakową wyjąć kopytka na talerze i okrasić cebulką ze smalcem. Smacznego!