jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zielone kopytka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kluski wyrabiane z ziemniaków, jaj, mąki, przypraw, gotowane w wodzie i podawane z masłem lub zrumienionym boczkiem i cebulką:)

Zielone kopytka

Składniki:

Zielone kopytka

 

  • ½ kg ziemniaków
  • 10-15 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny świeżej (szczypioru, kopru lub natki pietruszki) albo suszonego majeranku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone kopytka
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy ostygną zemleć. Następnie zmielone ziemniaki  podzielić na 4 równe części, jedną z nich wyciągnąć i w jej miejsce wsypać mąką. Następnie dodać  jajo, posiekaną zieleniną oraz przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wyrobić, podsypując mąką, a potem podzielić na kilka mniejszych części. Z każdej części formować cienkie wałeczki, spłaszczać je i kroić w niewielkie romby. Tak przygotowane kluski wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, przemieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody.

Tagi:

kopytka kluski