Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo sycąca zapiekanka. Idealna na babskie spotkania, jako sycąca kolacja. Często też robię ją na obiad. Pyszny sos z serków topionych nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i porem

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i porem

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 por
  • 50 dag kiełbasy np. podwawelska
  • 50 dag śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
  • 2 serki topione po 10 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i porem
Ugotowane w mundurkach ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. Pokrojoną w półplasterki kiełbasę smażymy na tłuszczu do czasu aż się zrumieni.

Por kroimy w półplasterki. Dokładamy do kiełbasy. Smażymy tak długo aż por zmięknie.

Serki rozpuszczamy w śmietanie. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki. Przykrywamy je porem i kiełbasą.

Na składniki wylewamy masę śmietanowo-serową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 30 minut. 

Tagi:

ziemniaki