Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem
Łososia myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy mlekiem, gotujemy do czasu aż mleko zacznie bulgotać. Wyłączamy i odstawiamy na 10 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 minut. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do gotującej wody, gotujemy 4 minuty. Pory myjemy, prezkrajamy na pół i kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oliwy i szklimy pora na złota. Dodajemy łyżkę mąki oraz poł szklanki mleka. Dodajemy brokuły i oraz odsączone kapary. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, łososia obieramy ze skóry i ości. Kawałki łososia wykładamy do naczynia, następnie przykrywamy warstwą sosu, na wierzchu układamy ziemniaki. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku z grillem przez 30 min na 180 stopni.