Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą
Cebulę i pora obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę i pora na złoty kolor. Dodajemy mięso i przysmażamy ok 10 minut. ZIemniaki obieramy i wrzucamy do posolonej wrzącej wody. Gotujemy przez 15 minut. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy soczewicę, pulpę oraz koncetrat pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko, jajko i rozgniatamy na puree. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy ziemniaczanym puree. Pieczemy ok 30minut na 180 stopni, aż ziemniaki z wierzchu zrumienią się.