Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziemniaczane kotlety z puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często ugotuje mi się za dużo ziemniaków - nie panikuję - przecież zawsze można zrobić kopytka , kluski śląskie , lub takie kotlety

Ziemniaczane kotlety z puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane kotlety z puree

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kotlety z puree
 

Ziemniaki obrać , umyć i
pokroić w kostkę . Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie . Odcedzić .
Utłuc na puree . Wymieszać z  jajkiem . Wsypać
 trochę mąki tak by masa była taka jak na
kopytka .


Doprawić masę szczyptą soli  , pieprzem , majerankiem i utartą gałką
muszkatołową . Podzielić masę na porcje i uformować kotlety, a potem obtoczyć je
w bułce tartej . Usmażyć na rumiano na gorącym oleju .


Podawać najlepiej z sosem
pieczarkowym lub grzybowym - albo klasycznym beszamelem . Zresztą każdy sos
będzie do takich kotletów pasował.


Mogą być samodzielnym daniem
lub dodatkiem do pieczonych mięs w sosach .


 
Ziemniaczane kotlety z puree
Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki
Ziemniaczane kotlety z puree
odcedzić
Ziemniaczane kotlety z puree
Zrobić kremowe puree ( ziemniaki mają być dobrze utłuczone -bez grudek )
Ziemniaczane kotlety z puree
Dodać jajko