KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

zupa cebulowa wg KarolinaS

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupa cebulowa, ciężko się do niej przekonać ale tylko dopóty, dopóki się jej nie spróbuje, polecam!

zupa cebulowa wg KarolinaS

Składniki:

zupa cebulowa wg KarolinaS

 

  • 5 cebul
  • włoszczyzna drobna
  • 3 łyżki masła
  • 5 kromek pszennego chleba
  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • sól, pieprz i inne zioła do smaku
  • oliwa z oliwek do podsmażenia

Sposób przygotowania:

zupa cebulowa wg KarolinaS
Przygotowujemy 1,5 litra mięsnego wywaru np. z porcji rosołowej. Wsypujemy drobną włoszczyznę dla poprawienia walorów smakowych. Z chleba przygotujemy tzw. grzanki. Kroimy go w kostkę, drobniutko i podsmażamy na patelni aż chlebek zarumieni się ładnie. Cebule dokładnie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ja zawsze trzymam zapałkę między zębami i to choć trochę pomaga uniknąć płaczu przy krojeniu cebuli. Tutaj mamy ich aż pięć, więc warto spróbować tego sposobu :) Kiedy cebulka jest już pokrojona w kostkę podsmażamy ją na patelni z 3 łyżkami masła, delikatnie podduszamy aby uzyskała złocisty kolor ale nie spaliła się, bo zupa stanie się gorzka. Cebulę wrzucamy do wywaru mięsnego i gotujemy przez 15 minut. Następnie musimy zupę przecedzić przez sitko, tak aby powstał z niej krem. Gorącą zupę posypujemy grzankami i gotowe! :)