ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Zupa jarzynowa wg ewawul

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i dietetyczna zypa jarzynowa

Zupa jarzynowa wg ewawul

Składniki:

Zupa jarzynowa wg ewawul

 

  • 1 marchewka
  • 1 kalarepka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 pory (tylko białe części),
  • 1,2 l bulionu (może być z kostki)
  • po 4 liście włoskiej kapusty i zielonej sałaty,
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa wg ewawul
Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, kalarepkę i pietruszkę pokroić na słupki wielkości zapałki, posolić i posypać cukrem. Liście kapusty i sałaty oraz cebulę i pory poszatkować na paski tej samej wielkości co reszta warzyw. Rozgrzać w garnku masło, włożyć wszystkie pokrojone warzy­wa i dusić na małym ogniu przez 5-8 minut, aż zmięk­ną i lekko się zrumienią. Następnie wlać bulion, dodać zielony groszek, posolić i gotować pod przy­kryciem ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać zieloną pietruszką. Jeżeli zupy nie gotujemy na bulionie,przed podaniem dla smaku można dodać łyżkę masła podawać w głębokim talerzusmacznego!!

Tagi:

sałata