przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zupa koperkowa wg przejs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupa koperkowa w wersji de lux :)

Zupa koperkowa wg przejs

Składniki:

Zupa koperkowa wg przejs

 

  • 30 dag żeberek, najlepiej cielęcych, choć ja robiłam również wieprzowymi i też wyszło przepyszne
  • pęczek włoszczyzny
  • solidny pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 50 ml śmietany
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa wg przejs
Podstawą tej zupy jest oczywiście dobry wywar mięsny. Przygotujemy go nastawiając żeberka z 2 litrami wody . Gotujemy je, w międzyczasie dodając do garnka całą cebulę, listek laurowy i mniej więcej w połowie gotowania włoszczyznę. Ja wkładam warzywa w całości, jedynie umyte i obrane, ponieważ lubię koperkową bez pływających warzyw i po ugotowaniu wyjmuję je z zupy. Solimy wywar do smaku. Z gotowego wywaru wyjmujemy żeberka i włoszczyznę.Zdejmujemy go z ognia.
Koperek myjemy. Siekamy połowę (zaczynając od łodyżek). Podsmażamy go na rozgrzanej patelni i dodajemy do zupy. Hartujemy śmietanę (dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy) , po czym wlewamy ją do garnka. Zagotowujemy zupę raz jeszcze, po czym dodajemy resztę posiekanego koperku do garnka. I jemy :) Dla mnie mistrzostwem świata jest ta zupa podana z lanymi kluskami. Polecam spróbować.