Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Zupa-krem pomidorow-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza zupa, jaką jadłam!

Zupa-krem pomidorow-paprykowy

Składniki:

Zupa-krem pomidorow-paprykowy

 

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła, 1łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, sól ziołowa, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka granulowanych strąków

Sposób przygotowania:

Zupa-krem pomidorow-paprykowy
1. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Dusić na maśle w garnku pod przykryciem. 2. Na patelni podsmażyć (na oleju) cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dodać sól ziołową, szczyptę bazylii i oregano. Po chwili dodać koncentrat oraz pomidory z puszki. Dusić ok. 10 minut. 3. Zawartość patelni zblendować na gładką masę. Gotowy krem wlać do garnka, dodać wody i przyprawić do smaku. Całość zagotować. Podawać z makaronem lub innymi dodatkami. Smacznego!