edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 967]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekka, delikatna, idealna na upały zupa krem z cukinii. Podałam ją z grzankami, ale równie dobrze pasowałby groszek ptysiowy.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

 

  • 55 dag młodej cukinii ze skórką
  • 1 duża słodka cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 ugotowana marchewka z bulionu – można dać surową
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka sklarowanego masła
  • 10 dag serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • garść świeżych liści bazylii

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Cukinię opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukinię i ugotowaną w bulionie marchewkę, smażyć mieszając 2 minuty. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, pod przykryciem na małym ogniu gotować 15 minut. Dodać serek topiony, wymieszać żeby się rozpuścił. Zupę lekko przestudzić, zmiksować razem z opłukanymi listkami bazylii. Ponownie zagrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę przygotowałam w ramach testowania przepisów Majki190382 na jednym z portali kulinarnych. 
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Do zeszklonej cebuli dodać pozostałe warzywa.
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Przesmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Dodać serek topiony i wymieszać żeby się rozpuścił.
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Lekko przestudzoną zupę zmiksować z listkami bazylii.

Tagi:

cukinia