2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kartoflanka z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna delikatna zupa ziemniaczana z dodatkiem młodej cukinii,polecam na szybki letni obiadek,ja wykorzystałam do niej rosół który został mi z poprzedniego dnia.

Kartoflanka  z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z cukinią
Ziemniaki skrobiemy myjemy razem z cukinią i porem,kroimy por w krążki cukinię w cienkie plastry a ziemniaki i cebulę w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,ziemniaki z porem i cebulą ,szklimy pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając,zalewamy bulionem gotujemy około 10 minut dodajemy cukinię oraz serek topiony,doprawiamy do smaku solą ewentualnie kucharkiem ,pieprzem,gotujemy jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie kilka plastrów cukinii wyciągamy do dekoracji z zupy a resztę lekko miksujemy blenderem ale nie na krem,tak aby były jeszcze kawałki ziemniaków w zupie zabielamy śmietaną zestawiamy z ognia.Rozlewamy na talerze dekorujemy cukinią i posiekanym szczypiorem.Podajemy gorącą.
Kartoflanka  z cukinią
szykujemy warzywa do zupy siekamy drobno
Kartoflanka  z cukinią
szklimy na rozgrzanym maśle najpierw z czosnkiem potem dodajemy resztę
Kartoflanka  z cukinią
wrzucamy ziemniaki por dusimy chwilę pod przykryciem
Kartoflanka  z cukinią
zalewamy bulionem gotujemy do miękkosci lekko miksujemy

Tagi:

cukinia