Sposób przygotowania:
Kartoflanka z cukinią
Ziemniaki skrobiemy myjemy razem z cukinią i porem,kroimy por w krążki cukinię w cienkie plastry a ziemniaki i cebulę w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,ziemniaki z porem i cebulą ,szklimy pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając,zalewamy bulionem gotujemy około 10 minut dodajemy cukinię oraz serek topiony,doprawiamy do smaku solą ewentualnie kucharkiem ,pieprzem,gotujemy jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie kilka plastrów cukinii wyciągamy do dekoracji z zupy a resztę lekko miksujemy blenderem ale nie na krem,tak aby były jeszcze kawałki ziemniaków w zupie zabielamy śmietaną zestawiamy z ognia.Rozlewamy na talerze dekorujemy cukinią i posiekanym szczypiorem.Podajemy gorącą.